Khusus Untuk WANITA Ikut Cara Ini Jika Mau Pastikan Faraj Dan Rahim Supaya Sentiasa Sehat. Wanita Wajib Baca Ini..!!

Ibu-ibu  wajib baca tip ini jika mahu memastikan rahim dan faraj dalam keadaan sihat sepanjang usia. Ini juga salah satu cara bagi memastikan kelancaran dan keharmonian dalam hubungan suami isteri. Penampilan tidak sekadar dilihat dari segi luaran semata-mata.

Khusus Untuk WANITA Ikut Cara Ini Jika Mau Pastikan Faraj Dan Rahim Supaya Sentiasa Sehat. Wanita Wajib Baca Ini..!!


Sebaliknya jika cantik dalam maka cantiklah luarnya. Yang penting, penjagan kesihatan dan kecantikan perlu seiring. Nah, beberapa kaedah yang boleh membantu anda menjaga rahim dan faraj supaya sentiasa sihat dan bebas dari sebarang masalah.

Mandi serum

Adalalah mandi herba. Biasanya mandian ini dilakukan oleh wanita dalam pantang. Tapi bagi yang bukan dalam pantang pun digalakkan untuk buat. Lebih lagi bagi yang jenis banyak angin kuss kuss tu.

Maka daun-daun yang terpilih akan dikutip dan direbus untuk dibuat mandian. Antara daunnya adalah:

  • Daun pandan
  • Daun limau purut
  • Daun serai wangi
  • Daun mengkudu
  • Daun kunyit
  • Halia

Selain bertujuan untuk buang angin khasiat dari rebusan daun tersebut mampu melancarkan perjalanan darah serta memberi khasiat pada kulit bersinar.

Mandi serum paling mudah dilakukan dan tidak memerlukan belanja yang banyak kerana bahan yang digunakan boleh diperoleh daripada dapur anda sendiri iaitu halia, halba, kunyit dan pandan. Nak tau best atau tidak? Cuba dan rasakannya sendiri.

2. Bertangas

Tidak ramai yang amalkan. Mungkin merasakan aktiviti tangas ni agak leceh. Sebenarnya senang sahaja, wapkan saja faraj anda dengan wap dari bahan tangas selama 20-30 minit.

Tangas ada dua. Tangas kering dan tangas basah. Tangas basah sesuai bagi yang mengalami masalah faraj kering dan sesuai juga bagi wanita yang pre monopos. Caranya adalah dengan merebus herba tangas dan wap rebusan di halakan pada faraj.

Tangas kering. Perlu ada batu tungku. Herba tangas yang dihancurkan diletakkan di atas batu tungku yang telah dipanaskan lalu wap dari batu tungku itu perlu di halakan pada faraj.

Jangan tak tahu. Ini adalah amalan orang dulu-dulu untuk mendapatkan keadaan faraj yang bersifat ummphh. Segala toksin akan keluar dari faraj kita melalui peluh yang keluar ketika proses bertangas.

Bahan paling simple untuk tangas basah adalah sirih+ manjakani

Tangas kering pula manjakani+ kunyit+halia+ halba+ perahan limau

Alaa..barang yang adadi dapur je kan?

3. Rendaman faraj.

Maksudnya faraj perlu direndam dalam air rebusan herba. Antara bahannya adalah garam bukit+sirih+ manjakani.

Tunggu air tu suam. Jangan direndam pula faraj tu masa air tengah berasap. Lain pula jadi karang. Rendaman faraj dan tangas ni sesuai bagi wanita yang inginkan kebebasan dari masalah keputihan serta boleh merawat masalah buasir. Untuk mendapatkan aset yang bagus digalakkan untuk melakukan kedua aktiviti ini.

4. Meruang.

Bagi saya ini kalau tidak buat memang menempah masalah. Umpama longkang yang tak dibersihkan. Akan tersumbat. Begitu jugalah keadaan dalam lubang faraj kita yang tidak pernah meruang. Sisa air mani dan sisa haid/keputihan akan menempel di dinding faraj. Lama-lama timbul lah lendir yang berbau dan menyebabkan kegatalan.

Meruang ni adalah aktiviti membersihkan lubang faraj menggunakan jari telunjuk yang bersih dan berkuku tumpul. Banyak kebaikan dari meruang ni. Antaranya untuk mengetahui sama ada rahim jatuh atau tidak, faraj grip atau tidak, sudah boleh mandi wajib ke belum dan sebagainya.

Ini sebenarnya adalah antara cara untuk mendapatkan keadaan faraj dan rahim yang sihat secara luaran. InsyaAllah. Antara rajin atau tidak sahaja, Antara mahu atau tidak sahaja. Tiada siapa memaksa,nak lebih usaha perlu lebih.